نشست خبری یازدهمین کنگره بینالمللی زخم و ترمیم بافت (یارا) با حضور دکتر سید مهدی طبایی؛ رئیس جهاد دانشگاهی علوم پزشکی و مدیر کنگره، دکتر پروین منصوری دبیر علمی کنگره، دکتر منصور جمالی زواره، دبیر علمی کنگره و دکتر محسن فاتح معاون پژوهشی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی و دبیر اجرایی کنگره در محل پژوهشکده فناوریهای زخم و ترمیم بافت یارا جهاد دانشگاهی برگزار شد.
دکتر مهدی طبایی در این نشست با اشاره به سابقه این کنگره گفت: این کنگره به ابتکار جهاد دانشگاهی از یازده سال قبل با هدف ارائه آخرین دستاوردهای این حوزه با حضور محققین، اساتید، دانشجویان و میهمانان از کشورهای مختلف برگزار شده است.
وی با بیان اینکه موضوع کنگره زخم های مختلفی است که امروزه مورد توجه سیستمهای بهداشتی دنیا است. زخمها علاوه بر اینکه ناتوانیهای مختلفی را ایجاد میکنند میتوانند اثرات زیانبار فردی و اجتماعی داشته باشند.
دبیر کنگره با اشاره به دو نوع زخم حاد و مزمن گفت: زخمهای حاد از جمله زخمهای ناشی از تصادفات و جنگها و زخمهای مزمن مثل دیابتی داشته باشند. زخمهای مزمن زخمهایی هستند که بیش از ۶ هفته از آن گذشته و بهبودی نداشته است. سردسته عوامل ایجادکننده زخمهای مزمن، بیماری دیابت است.
وی با بیان اینکه بر اساس آخرین تخمینها، شیوع دیابت ۶.۵ درصد از جمعیت است، گفت: بیش از ۴۶۰ میلیون نفر مبتلا به دیابت در دنیا داریم و سومین کشور پر جمعیت دنیا بعد از هند و چین کشور دیابتیها است.
وی افزود: از ۴ فرد مبتلا به دیابت، سه نفر مبتلا به زخم است و از ۴ نفر یک نفر دچار قطع اندام میشود. شیوع قطع عضو در افراد فعال خانواده (مثل مردان) بیشتر است و خانواده را با چالشهای اقتصادی مواجه میکنند.
طبایی خاطر نشان کرد: سالانه ۴۵ میلیون نفر در دنیا درگیر زخم دیابتی هستند و افرادی که دچار زخم پای دیابتی میشوند، ۳۰ درصد مرگ و میر بیشتری در ۵ سال دارند که این میزان از بسیاری از سرطانهای شایع بیشتر است.
وی با بیان اینکه همه این مسائل نشان دهنده اهمیت موضوع زخم است، افزود: فاکتورهای دیگر مثل چاقی در زخمها تاثیر گذارند. ایران ششمین کشور چاق دنیاست که همین موضوع زمینهساز زخمهای مزمن میشود.
به گفته رییس سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی؛ سومین عامل در بروز زخمها موضوع پیری جمعیت است که میتواند انواع بیماریهای مزمن از جمله دیابت را تشدید کند. یک سوم افراد بالای ۶۵ سال درگیر دیابت هستند.