مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: بیش از ۲۲ هزار مجوز نشر در کشور داریم اما در سال گذشته حدود ۵ هزار ناشر فعال بودند.
علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در توئیتی درباره تعداد ناشران کشور گفت: «اطلاعات صحیح و دقیق این حوزه را خانه کتاب و ادبیات ایران که مرجع آمار نشر در کشور است دارد در کشور بیش از ۲۲ هزار مجوز نشر داریم، اما در سال گذشته حدود ۵ هزار ناشر فعال بودهاند. یعنی در یکسال حداقل یک کتاب چاپ یا تجدید چاپ کردهاند. احتمالاً بیشترین تعداد ناشران فعال در طول یکسال باشد.
چرا بقیه ۲۲ هزار ناشر فعال نیستند؟ طبیعی است که مثل هر کسب و کار دیگری این صنعت هم هر ساله تعدادی جدیدالورود و تعدادی تعطیل شده دارد یکی از عوامل این است که بسیاری از مشاغل را داریم که فرزندان شغل پدر را ادامه نمیدهند البته ناشران قریب صد ساله یا خاندانهای نشر هم در ایران داریم.
بخشی از این همانطور که گفتید از دغدغه فرهنگی است و بخشی هم شاید به واسطه اینکه مجوز نشر از آسانترین مجوزهای کسب و کار در کشور است و حمایتهای دولت در بیمه مالیات و هر از چندی کاغذ و غیره رغبت برانگیزش کرده. اما مهم این است که بدانیم این یک کج کار کردی در صنعت هم به وجود آورده.
اینکه برخلاف صنایع دیگر در این صنعت تعداد تولیدکنندگان (ناشر) از تعداد عرضه کنندگان (کتابفروش) بیشتر است برای همین نقص در توزیع و ویترین را به وضوح میبینیم همینطور پایین آمدن کیفیت تولید و کپی کاریها و غیره با این حال بدنه فعال درستکار و واقعی همین تعداد ناشر و تولیدات آنها در منطقه حرف اول را میزند و در برخی جهات (مثل تصویرگری کتاب کودک) در دنیا در حال رقابت و دریافت جایزههای جهانی است.
آمارهای نشر به صورت مستمر توسط مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران منتشر میشود.»