رئیس جدید مؤسسه لغتنامه دهخدا گفت: نگارش لغتنامه منسوب به دهخدا به هیچ وجه متوقف نخواهد شد و با نظارت و حضور استادان انوری، شایسته، نجفی و سایر فرهیختگان ادامه خواهد داشت.
مراسم معارفه حمیرا زمردی رئیس مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی با حضور رئیس دانشگاه تهران، کارکنان، مدرسان، دانشجویان، اعضای شورای تألیف مؤسسه و جمعی از استادان ادبی کشور برگزار شد.
در این مراسم حمیرا زمردی از زحمات محمود بیجنخان، در زمان تصدی این سمت تقدیر بهعمل آورد.
رئیس مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی در ابتدای صحبتهای خود ضمن تاکید بر اهمیت زبان فارسی، تصریح کرد: من افتخار شاگردی نزد استادان بزرگ فرهنگ و ادبیات کشور را دارم و این مهم برای من مایه مباهات است.
وی در ادامه گفت: این مؤسسه از دیرباز یک نماد فرهنگی برای همه فارسیزبانان بوده و از جایگاه ارزشمندی برخوردار است. همه ما باید از زحمات استادان ارزشمندی نظیر مرحوم علیاکبر دهخدا و محمد معین که برای فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی زحمات شایانی را کشیدهاند و تأثیری عمیقی بر چهره ادبی کشور گذاشتهاند، قدردانی کنیم.
زمردی افزود: نگارش لغتنامه منسوب به دهخدا به هیچ وجه متوقف نخواهد شد و با نظارت و حضور استادان انوری، شایسته، نجفی و سایر فرهیختگان ادامه خواهد داشت. راهکار جدیدی را برای نگارش فرهنگ منسوب به دهخدا اندیشیدهایم که این اتفاق با کمک و همکاری استادان و دانشجویان محقق میشود. مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی از لحاظ قانونی و اخلاقی به نام دهخدا است اما فعالیتهای این مؤسسه تا حدی از این مهم فاصله دارد که باید با بررسی و اقدامات اساسی، چالشهای موجود حل شود.
وی تاکید کرد: عقد تفاهمنامههای مشترک با سایر نهادهای تخصصی و علمی، بازنویسی کتابهای درسی زبان فارسی، افزایش تعداد زبانآموزان، جذب منابع مالی جدید، راه اندازی انجمن فارغ التحصیلان، راه اندازی مرکز احیا و انتشار نسخ خطی مربوط به علامه دهخدا و استفاده بهینه از فضاهای مؤسسه در جهت درآمدزایی تنها گوشهای از برنامههای مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی برای قرار گرفتن در مسیر توسعه است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی در پایان از حضور بزرگان و استادان ادبیات فارسی در این مراسم تقدیر و تشکر کرد و این جایگاه را حاصل تلاش این افراد دانست.
* مؤسسه دهخدا باید نماد اخلاقمداری شود
محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران ضمن تقدیر و تشکر از زحمات رئیس پیشن مؤسسه، حمایت کامل خود از زمردی را اعلام کرد و گفت: مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی جایگاه ویژهای در پیشرفت فرهنگ و ادبیات فارسی کشور دارد.
وی افزود: اگر قرار بود جایگاهها هیچ وقت تغییر نکند نوبت به ما و پس از ما هم به دیگران نمیرسید. طبیعی است که در هر مجموعهای اختیارات در حوزه مدیریت ارشد است. متأسفانه تعدادی انگشتشمار از افرادی که خود را متعلق به مؤسسه دهخدا میدانند با اقدامات خود نشان دادند که اولویت و منافع شخصی برایشان ارجح است. از این رو با نظارت مستمر باید در مقابل چنین اقداماتی ایستادگی کرد تا حرکت مؤسسه به سمت پیشرفت و توسعه کند نشود.
وی گفت: مؤسسه دهخدا نباید صرفاً نگاهی آموزشی به دانشجویان داشته باشد. این مؤسسه میتواند فرهنگ و تمدن ما را بین دانشجویان سراسر دنیا ترویج دهد. سیر تکامل مؤسسه نشان میدهد ارتباط نزدیکی بین دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و مؤسسه دهخدا در گذشته وجود داشته و این ارتباط در ساحتهای تحقیقاتی، علمی و اثرگذار اجتماعی باید به لحاظ محتوایی تقویت شود.
مقیمی در ادامه گفت: برخی میگویند مؤسسه دهخدا خالی شده است. اگر این مؤسسه با فقط به چند نفر متکی بود، همان بهتر که خالی شود. اما همه ما میدانیم که این مسئله واقعیت نداشته و این محل فضایی برای تمام استادان و بزرگان زبان و ادب فارسی است و این روند ادامه خواهد یافت. باید ارتباط بین دانشکده ادبیات و مؤسسه هر چه بیشتر تقویت شود. رویکردی که این مؤسسه در سالهای اخیر دنبال کرده است با وضعیت مطلوبی که مد نظر ماست تفاوت زیادی دارد و نتوانستهایم از ظرفیت استادان برجسته در این فضای علمی و تحقیقاتی آنطور که باید بهرمند شویم.
رئیس دانشگاه تهران در پایان گفت: لغت نامه منسوب به علامه مرحوم دهخدا و آموزش زبان فارسی دو مأموریت اصلی و مهم مؤسسه در این سالها بوده است. البته تا کنون این مأموریتها در شأن مؤسسه دنبال نشده است. در شش سال اخیر نزدیک به ۲۵۰۰ دانشجوی خارجی آموزش داده شده که بسیار ناچیز و اندک است. باید در چشمانداز مؤسسه دانشجویان بیشتری باشد و سهم مؤسسه دهخدا در این بخش باید افزایش پیدا کند و حجم وسیعی از دانشجویان خارجی جذب دانشگاه تهران شوند.