وبینار منطقهای جنوب شرق آسیا، عصر روز شنبه ۳۰ مرداد به مناسبت روز جهانی مسجد، با حضور اندیشمندانی از کشورهای ایران، اندونزی، فیلیپین، مالزی برگزار شد.
در این وبینار که به زبان انگلیسی برگزار شد، اندیشمندان مختلفی از جمله «محمد عزمی عبدالحمید» رئیس سازمان اسلامی «شورای مشورتی» مالزی، «ذوالفقار ابانتاس» مدیر منطقهای کمیسیون ملی مسلمانان فیلیپین، «هرو ساستیو» دانشیار دانشکده حقوق اندونزی، «داتوک سری احمد آونگ» رئیس اتحادیه مساجد جهانی در دفاع از مسجد الاقصی، «محمد اورعی کریمی» رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی، حجت الاسلام «حبیب رضا ارزانی» رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، «محمد فائوزی زکریا» هماهنگکننده پویش مسجدالاقصی امن از سازمان اسلامی شورای مشورتی مالزی (ماپیم)، «شریف ابو شماله» رئیس مؤسسه قدس در مالزی سخنرانی کردند.
اندیشمندان در این همایش ضمن تاکید بر جایگاه ویژه مسجدالاقصی، خواستار فعالیت مؤمنان و مسلمانان سراسر جهان نسبت به آزادسازی قدس شریف شدند؛ سخنرانان همچنین نسبت به تقویت همدلی میان مسلمانان در رابطه با مساله قدس تاکید کرده و خواستار وحدت و همبستگی مسلمین در این عرصه شدند. تشکیل شبکه بین المللی در راستای تحقق و یکپارچگی در رابطه با مساله قدس به عنوان قبله اول مسلمانان، از دیگر مسائل مورد بحث در این وبینار بود، ضمن اینکه در پایان بیانیه ای از سوی سخنرانان صادر شد.
حجتالاسلام «حبیبرضا ارزانی» در این وبینار طی سخنانی ضمن پاسداشت مقام مسجد گفت: مسجد متعلق به خدا بوده و خانه خدا روی زمین است، محل اجتماع مؤمنین و توحیدباوران است و تنها مکانی برای اقامه نماز به شمار نمیرود؛ این مساله و کارکرد مسجد از سوی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) همواره مورد تاکید بوده و در بیانات معظمله به آن سفارش شده است.
رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور ادامه داد: مسجد به اندازهای جایگاه عالی دارد که هرکس نمیتواند عمران و آبادانی آن را عهده دار شود، بنابراین آبادی مساجد صرفاً محدود به مسائل مادی نیست بلکه عمران فرهنگی مسجد نیز مقوله مهمی است.
وی با بیان اینکه مسجد فقط مکان عبودیت به معنای اقامه مناسک و شعائر دینی نیست، افزود: مسجدی که در آن به سیاست جهان اسلام به معنای راه درست اندیشیدن و رسیدن به هدف جوامع اسلامی توجه نشود مسجد سکولار است چراکه فقط به فرد و ارتقای او میپردازد و نسبت به اجتماع مسلمانان چه در سطح محله و چه در سطح جهان اسلام بیتفاوت است، این چنین مسجدی به مباحث مهمی چون اخوت و برادری در جهان اسلام توجه نکرده و در نتیجه کارکردها و وظایف واقعی مسجد در آن تعریف نشده است.
حجتالاسلام ارزانی در ادامه به دو تجربه ایران اسلامی در حوزه مساجد اشاره کرد و گفت: فعالیت و حضور پایگاهها بسیج به عنوان ظرفیتهای مردمی و همچنین کانونهای فرهنگی هنری در مساجد سراسر کشور نتایج و ثمرات متعددی را رقم زده است که به ویژه برای قشر کودک و نوجوان جذاب بوده و منجر به حضور آنها در مساجد میشود، ضمن اینکه تقویت کتابخانه مساجد و فعالیتهایی در عرصه دانشافزایی و مهارتافزایی ذیل حضور این دو مرکز در مساجد منجر به ایجاد فضای متفاوت و پویایی شده است.
در بخش دیگری از این وبینار و پس از اینکه حجتالاسلام ارزانی در رابطه با فعالیتها و کارکردهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد به طرح بحث پرداخت، «محد عزمی عبدالحمید» رئیس سازمان اسلامی «شورای مشورتی» مالزی، به ارائه پرسشی در رابطه با ارائه مدل و الگویی چون کانونهای مساجد در کشور مالزی و روشهای ترویج این مدل پرداخت.
رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در پاسخ به این پرسش اظهار کرد: ما یک تاکتیک و یک استراتژی در روز جهانی مسجد داریم که عبارت است از آزادسازی مسجدالاقصی و دفاع ازآن، همچنین ایجاد و تأسیس و حمایت از امت واحده اسلامی که در راستای تحقق آن تاکتیکهای مختلفی تاکنون از سوی مردم و مسلمانان نقاط مختلف جهان ارائه شده است.
وی افزود: برگزاری کنفرانسهای مختلف، برنامههای آموزشی و علمی، بحث رسانهها و فعالسازی آژانسهای خبری در راستای توجه به این مدلها و مساله مسجد، ایجاد نتورک یا همان شبکهسازی در حوزه مسجد نیز از جمله اقدامات مؤثری است که میتواند در این عرصه تأثیر بسزایی داشته باشد، در حال حاضر شبکه کانونهای مساجد در سراسر ایران اسلامی فعال بوده و راهاندازی آن با موفقیت همراه شده است.
«محمد عزمی عبدالحمید» رئیس سازمان اسلامی «شورای مشورتی» مالزی در ادامه و در پاسخ گفت: ما در کشور خود ۱۰ سلطان داریم که مساله مهمی است و باید در فعالیتها به آن توجه شود.
حجت الاسلام ارزانی در ادامه از سخنرانان حاضر در این وبینار دعوت به عمل آورد تا به ایران بیایند و مدل کانونهای فرهنگی هنری مساجد و شبکهسازی که در آن صورت پذیرفته را ببینند تا از رهگذر این حضور مدل زیسته به جهان معرفی شود.