نقل از معاونت علمی و فناوری، اسمز معکوس فناوری نسبتا مدرنی است که آب شور را برای مصارف متعددی از جمله نمکزدایی و تهیه آب آشامیدنی تصفیه میکند. در این روش با استفاده از پمپهای فشارقوی، آب شور از پرده مخصوصی به نام غشاء که دارای منافذ بسیار ریز است عبور داده میشود تا مولکولهای آب از این منافذ عبور کنند و املاح محلول در آب نمک ها باقی بمانند.
پمپ فشارقوی و توربوشارژر مورد استفاده در سامانه اسمز معکوس از جمله قسمتهای اصلی این فرآیند است که با توجه به فشار خروجی بسیار زیاد پمپ، سرعت بالای دورانی توربوشارژر و نیز تماس قطعات آنها با سیال آب دریا، از نظر دانش فنی و متریالی از جمله پمپهای با سطح فناوری بالا طبقه بندی میشود.
فناوری ساخت پمپهای فشار قوی و توربوشارژرهای مورد استفاده در سیستمهای اسمز معکوس در اختیار چند شرکت مطرح ژاپنی، اروپایی و آمریکایی است که به دلیل شرایط تحریم، امکان همکاری با شرکت های مذکور و انتقال دانش فنی به داخل کشور فراهم نیست.
در حال حاضر با حمایت کارگروه تخصصی توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با تکیه بر توانمندی و تلاش متخصصان داخلی، طراحی و تولید نیمه صنعتی پمپ فشارقوی و توربوشارژر آغاز شده است.
محصول نهایی طرح، پمپ طبقاتی فشارقوی و توربوشارژر بازیابی انرژی است که با تولید این محصولات تمامی فناوریهای طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز توسط یکی از شرکتهای دانش بنیان داخلی بومی سازی شده است.
اجرای این طرح دستاوردهایی چون کسب «فناوری طراحی و تولید پمپ کامل گریز از مرکز فشار بالا و توربوشارژرهای دور بالا»، «فناوری تولید به روش ریخته گری دقیق، فناوری ریخته گری دقیق مواد از جنس آلیاژهای ویژه مقاوم به آب دریا» و «فناوری کاهش میزان NPSH پمپ از طریق تغییر در پروانه» را در پی دارد.
همچنین با نهایی شدن این پروژه «فناوری تولید پروانهها و دیفیوزرهای این پمپها به روش ریخته گری دقیق با توجه به حساسیتهای راندمانی و ارتعاشی»، «فناوری بالانس محوری مربوط به این پمپها از طریق ایجاد سیستم بالانس محوری در بخش پرفشار پمپ»، «فناوری بالانس هیدرولیکی مربوط به توربوشارژها از طریق ایجاد سیستم بالانس محوری بین بخش پمپ و توربین» و «فناوری استفاده از مواد مقاوم به سایش و مقاوم به خوردگی در بخش های سایشی مربوط به این تجهیزات» احصا خواهد شد